Most, hogy lassan leállnak a kültéri melók, mi is szívesebben időzünk a telek végében, mint otthon az asszonnyal. Különösen igaz ez Mókus Zoli barátunkra, aki Etyeken borászkodik. Zoli már a cégnél is kitűnt kísérletező kedvével, amikor új habarcs készítési technikákkal állt elő, így aztán nem lepődtünk meg azon sem, hogy a borászkodásban is amolyan kívülálló, vagy ahogy ő hívja magát "újhullámos". Jelenleg a hordókkal kísérletezik. Eddigi nagy kedvencét, a Sterk Plast 220 literest továbbra is szívesen alkalmazza a vékony héjú fehérekhez (olaszrizling, chardonnay), azonban a cserszegi fűszeresnél más utat választott.
"A Zenit Kft. nemrég dobta piacra legújabb 5002-es polietilén hordóját, ami nagyon jól áll bizonyos fajtáknak. Szép gömbölyű lesz benne a bor, nem úgy, mint a szögletes 5004-esben. Emellett vegyesen használok olasz és francia hordókat is. Az olasz kádárok például jobban szeretik a kaucsuk alapú 300 litereseket, mert a lazább szerkezet nem ül rá annyira a borra. Ilyenkor a pirellis lecsengés is csak hátul sejlik fel. Viszont a hordó rétegelése sokkal játékosabb ízeket biztosít, ezért a franciák inkább a poliaddíciós eljárást alkalmazzák a Carbon 521-es szériában" - szokta mondogatni.
Zoli pincéjében természetesen a tradíció mellett megjelenik az újítás is, hiszen a nagyborokhoz kizárólag zempléni tölgyet használ. És bár gyakran szidja a kádárt, azzal ő is tisztában van, hogy akkoriban legalább mindenkinek volt munkája!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.